Den gyldne tommelfingerregel for skitøj er, at du skal have det med, som du føler dig mest behageligt tilpas i. Er du ny på ski, og vil du gerne have en lidt mere detaljeret guide til varmt skitøj? Så kan du læse denne guide, hvor vi give dig nogle pejlemærker for, hvilket slags tøj, du skal have med på ski! Der er mange forskellige meninger omkring, hvad der skal pakkes til skiferien. Men helt generelt er der tre specifikke guidelines, nemlig at det skal være varmt, tørt og praktisk.

Varmt skitøj…

Skitøj skal være varmt, men ikke for varmt! Det er vigtigt, at det skitøj du tager med på skiferien kan holde dig dejlig lun uden, at du overopheder på pisterne. Derfor er ventilation og gode materialer er vejen frem. Derudover er det også vigtigt at overveje, hvor du skal hen. I Norge er der eksempelvis tit rigtig koldt på pisten, hvorimod der kan være en dejlig temperatur, når solen er fremme på pisten i Italien. Selvom der er snesikkerhed kan det altså være en god ide at tjekke vejrudsigten, så du ved, om du skal finde varmt skitøj til -15 grader eller til -3 grader.

Lag på lag skitøj!

Inden for skisport er der en hovedregel, når det gælder, hvilket skitøj man skal have på. Og det er lag på lag på lag. Tre lag, der skal holde din krop varm, tør og gøre dig så bevægelig som muligt. Lag-på-lag princippet er vigtigt at have med i tankerne, når du skal finde ud af, hvilket skitøj du skal have med på turen.

 

Det første lag består af skiundertøj. Dit skiundertøj skal gerne sidde helt tæt på kroppen og være i uld eller syntetisk stof, så det kan transportere sveden væk fra din krop, og holde dig varm.

 

Mellemlaget skal være et godt isolerende lag. Det er altså ikke altid nødvendigt, men det er uundværligt på de kolde og blæsende dage på pisten, fordi det holder dig varm samt beskytter mod kulde og blæst. Dit mellemlag vil ofte bestå af eksempelvis en hættetrøje med Thinsulate, Primaloft, Polartec eller fleece isolering. 

 

Det yderste lag skal være vand- og vindafvisende, samt have en høj åndbarhed. Nogle foretrækker en helt tynd skaljakke, mens andre foretrækker, at der er foring og isolering i den yderste jakke også – det ofte en smagssag baseret på,hvor nemt du har ved at holde varmen.

Skitøj skal holde dig tør

Dit skitøj skal holde dig tør hele dagen igennem – også selvom du falder og bliver fyldt med sne. Derfor er det vigtigt, at du vælger et isolerende og vandafvisende yderlag, for der er ikke noget værre end at blive kold på pisten. Og mange glemmer desværre at tage ordentligt isoleret tøj på, når de står på ski. Husk altid: En tør skiløber er en glad skiløber.

 

Skitøj skal være praktisk

Udover varmt skitøj, er noget af det vigtigste, at skitøj skal være praktisk. Det giver ikke mening at investere i det varme skitøj, hvis du ikke kan bevæge dig i det. Hvis ikke dit tøj er til at bevæge sig i bliver dit skiløb nemt hindret, og du får derfor ikke lige så meget ud af dine ski. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på netop dette! Og husk, selvom noget skitøj føles tyndt kan det på grund af god isolering sagtens holde dig varm hele dagen.

God tur!

Comments are closed.